понеділок, 25 квітня 2022 р.

Як заспокоїти дитину, коли в неї стрес.

 

Тільки не кажіть дитині: «Заспокойся!». Є куди веселіші та цікавіші заняття: випити разом какао, намалювати метелика, перевернутися догори дригом, задути з першого разу велику гарну свічку… Ці «фокуси» більше схожі на гру і тому ефективніше слів.

 

Ось кілька способів заспокоїти дитину і зробити це природно та непомітно:

1.     Тепле пиття:

Пити запашний чай із травами, або какао, або молоко з щіпкою ванілі… Тримати улюблений кухоль у руках – це так затишно і так заспокоює. Усьому тілу одразу стає тепло – наче хтось обіймає зсередини. Заведіть з дитиною такий ритуал, і як тільки вона почне вередувати, скажіть: «А давай вип’ємо з тобою чаю?”.

2.     Ведмежі обійми:

Ці дуже міцні обійми мають тривати довго, більше 20 секунд. За цей час дитина відчує ваше тепло, її тіло згадає безпечні відчуття раннього дитинства, а імунна система (і ваша теж) почне виробляти гормон окситоцин, який знижує шкідливі ефекти від стресу.

3.     «Штовхни стіну»:

Прекрасний спосіб позбутися стресу, коли роздратування переповнює і не знаходить виходу. Запропонуйте дитині впертися в стіну обома руками і штовхати її щосили. Так ми перетворимо енергію стресу на м’язову, і, як після всякого м’язового зусилля, настане розслаблення.

4.     «Задуй свічку!»

Засвітіть велику гарну свічку. Запропонуйте дитині її задути, але тримайте свічку не дуже близько. Звичайно, будь-яка дитина із задоволенням це зробить. Тепер запаліть свічку знову, але тримайте ще далі. Дитина набере більше повітря і дутиме щосили.

Хитрість така: щоб заспокоїтись, достатньо зробити кілька глибоких вдихів. До того ж живе світло свічки приємне для очей і заспокоює.

5.     Масаж тенісним м’ячем:

Добре спрацьовує, коли дитина вередує, бо їй нудно, - наприклад, у дорозі або коли вам доводиться довго чекати у черзі. Покатайте м’ячик по плечах, м’язах шиї та спині дитини – це ті місця, де тіло «зберігає» стрес. Такий масаж – те, що потрібно, коли малюк найбільше потребує м’якого ненав’язливого дотику.

6.     Стрибнути високо і… повільно.

Викличте дитину на змагання – хто підстрибне вище. А тепер хто підстрибне… повільніше. Хто стрибатиме найшвидше? Ви знову відволікаєте дитину і даєте вихід її невитраченій фізичній енергії.

 

Ось такі прості вправи допоможуть вам та вашій дитині впоратися зі стресом.

Миру та спокою всім нам!

Немає коментарів:

Дописати коментар