пʼятниця, 24 березня 2017 р.

Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу.
У 1993 році ВООЗ об’явила туберкульоз національним лихом, а день 24 березня Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом.
Туберкульоз — інфекційне захворювання, що передається повітряно-крапельним шляхом. І без відповідного лікування особа, хвора на активну форму туберкульозу, щорічно може заразити в середньому 10-15 осіб. У даний час щорічно туберкульоз забирає життя 1,6 мільйона чоловік, більшість з яких — мешканці країн, що розвиваються. Розвитку туберкульозу сприяє неякісне харчування, споживання токсичних продуктів (тютюн, алкоголь, наркотики), стрес і депресія, деякі хронічні захворювання (цукровий діабет, захворювання крові, ВІЛ).
Символ Дня боротьби з туберкульозом — біла ромашка, як символ здорового дихання. Хоча офіційно сьогоднішня дата була затверджена в 1982 році, але проведення протитуберкульозних заходів почалося у світі ще в кінці 19 — на початку 20 століть і ґрунтувалося на благодійній діяльності. Вважається, що саме тоді й народилася ідея Дня Білої квітки, коли в Женеві вперше на вулиці вийшли молоді хлопці й дівчата зі щитами, посипаними квітами білої ромашки. Вони збирали пожертви для лікування хворих на туберкульоз. Потім дані акції стали проходити і в інших європейських країнах, а продаж ромашок привертав увагу населення і приносив протитуберкульозним організаціям дохід.
Тому метою проведення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом є, перш за все, підвищення обізнаності населення планети про глобальну епідемію цієї хвороби і  покращення методів профілактики та боротьби з нею.

Немає коментарів:

Дописати коментар